fbpx
GRANOLLERS

FIRA EXPOSICIÓ
Economia Verda i Circular

26-29 de maig de 2022

GRID Granollers, la plataforma per a l’ús eficient dels recursos no aprofitats i la cooperació entre empreses

28 de gener de 2022 by EVC
EVC-granollers-fira-economia-circular-1200x675.jpg

GRID Granollers és un espai de trobada per les industries, les activitats de servei i les entitats de Granollers i el seu entorn que volen compartir i obrir-se a les noves oportunitats que ofereix l’economia circular. 

L’economia circular és un model de producció i consum, relacionat estretament amb la sostenibilitat, que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents totes les vegades que sigui possible per crear un valor afegit. Així, el cicle de vida dels productes s’estén i es trenca el model lineal actual de producció-consum-destrucció.

GRID centra els seus objectius en millorar l’aprofitament dels recursos industrials i l’impuls de projectes col·laboratius a la indústria, en clau plenament local, fent costat als reptes relacionats amb la sostenibilitat que plantegen els participants de la comunitat. 

L’espai GRID s’articula en tres grans àmbits:

1) El Mercat de Recursos, pàgina on les indústries poden aportar tot allò que ja els serveix en el seu procés productiu però que pot tenir valor per un tercer. Aquí trobarem residus aprofitables, restes d’estoc, elements reemplaçats per d’altres, capacitat logística,…i un llarg etc d’opcions.  Actualment disposa de més de 30 recursos, una dotzena dels quals ja han estat aprofitats totalment o parcialment.

Les indústries participants podran reduir les despeses de gestionar com a residu aquells elements que tenen valor o bé compartir el cost d’un actiu que no s’utilitza al 100%, a més podran treballar la responsabilitat social, quan aquest recursos siguin aprofitats per entitats socials o ambientals. 

Les entitats, escoles, agrupacions, etc podran accedir a materials sense cost o a cost molt reduït, i crear a partir d’ells. 

2) La Cooperació, amb la que es vol incentivar la creació de projectes que tenen valor però que no són viables a nivell individual. Parlem d’agregar demanda o mancomunar serveis, tot cercant una millor eficiència en termes econòmics i ambientals. 

Algunes de les propostes ja en marxa inclouen la creació d’un gestor energètic compartit, l’impuls d’una deixalleria industrial, l’anàlisi de la viabilitat del transport col·lectiu als polígons o compra conjunta d’energia.

A GRID les empreses poden llançar els reptes i  cercar un grup que els vulguin abordar conjuntament.

3) Un lloc de trobada: els participants a la comunitat GRID formen part del grup d’empreses que treballen per fer la transició cap al model d’economia circular i incorporar criteris sostenibles en les teves pràctiques. 

Regularment es celebren els Esmorzars GRID, per abordar temàtiques molt concretes relacionades amb el nou marc circular i per compartir casos d’èxit d’empreses properes. 

A més, durant els mesos de febrer a abril d’enguany, es celebraran les primeres Trobades GRID, un espai on els responsables de les empreses es reuniran per reflexionar sobre la importància d’adaptar-se als reptes que suposo el nou model sostenible. 

El GRID també participarà a la primera fira d’Economia Verda i Circular de Granollers,  a la jornada tècnica ECV Lab, que tindrà lloc el 26 de maig de 2022.

GRID Granollers és una iniciativa de Can Muntanyola i les associacions dels polígons de Granollers, que volen estimular una nova manera de relacionar-se i fer més sostenibles i col·laboratives les indústries del territori. 

Mònica Cañamero – Marc Vives
Equip tècnic GRID – Granollers Mercat

 

EVC